fredag 11 maj 2012

Vinbärssnäcka

Så där ja - nu vet jag bättre. Dels har jag pratat med min kompis Mats - men sen är det ju underbart att man kan googla.
Sniglarna som jag träffade på igår - visade sig vara vinbärssnäckor - och för vissa är de en riktig delikatess.

 

Så här står det att läsa på Wikipedia:

Vinbergssnäcka är ett blötdjur i klassen snäckor. Den har ett spiralvridet skal som hos en fullvuxen snäcka har en diameter på 3,8-5 centimeter och fyra eller fem spiralvarv.
Skalet är brunaktig till grågulaktig i färgen.

Vinbergssnäckan kan odlas för att ätas. Dess ursprungliga utbredningsområde är centrala och sydöstra Europa, men den har med människan senare spridits även utanför detta.

Till de nordligare delarna av Europa har den troligen införts från sydligare trakter som en delikatess. Den serveras vanligen under beteckningen sniglar. Vinbergssnäckan är Sveriges största landsnäcka och förekommer på flera ställen i södra och mellersta Sverige.

Vinbergssnäckan är en växtätare och förekommer främst på skuggiga ställen. Den kan stänga till öppningen till sitt skal genom att utsöndra ett speciellt ämne som stelnar i kontakt med luft. Detta skyddar snäckan mot uttorkning under övervintringen och då det är mycket torrt om sommaren. Snäckorna är hermafroditer, det vill säga en individ är både hane och hona, men för att bli befruktade byter snäckorna spermier med varandra. Äggen läggs i marken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar