torsdag 9 februari 2012

Nykter

Nu tänker jag göra ett inlägg om alkohol - och anledningen till det är att jag häromnatten lyssnade på ett radioinslag som handlade om utmaningar i livet. En kille ringde in och berättade att han under hela år 2010 beslöt sig för att vara nykter och helt avstå från vin och sprit. Det hela startade egentligen med en vadslagning med hans kompisar - som inte trodde att han skulle fixa det - och för att motbevisa dem antog han utmaningen. Döm om allas förvåning när han klarade det utan problem. Starkt jobbat!!!

Det som egentligen var det stora problemet under perioden var att förklara varför han inte drack - att hela tiden behöva försvara sitt medvetna val att inte dricka - ungefär som han vore en brottsling och hade gjort nåt fel. Varför ska man behöva försvara att man inte dricker - är det verkligen mer naturligt och försvarbart att hälla i sig alkohol som nån slags bedövning - ursäkter i stil med - "jag hade en dålig dag på jobbet" - "det är lite tufft hemma" - på nåt vis köper omgivningen de argumenten bättre än att man inte dricker alls.

En man som står mig nära - gjorde samma medvetna val för snart 5 år sedan - och han vittnar om detsamma. Idag får han argumentera mer för att han helt avstår - mer än anleningarna till att han förut drack. Det var liksom mer OK att han förut drack så mycket att han inte visste vad han sa eller gjorde - uppträdde oregerligt och gjorde sin familj ledsen. Att någon i sin omgivning istället är stark nog att ta tag i sitt liv - ändra kurs - och ändra livsmönster ses ofta med en blandning av förvåning och skepcism hellre än uppmuntrande ryggdunkar. Rent generellt har det varit på det viset - även om det naturligtvis finns undantag - men en och annan gliringar har han ändå fått höra. Vad beror det på? Kan det vara så att vårt eget dåliga samvete slår till oss en aning - vi vet kanske att vi själva skulle behöva göra en del förändringar i vårt liv - och istället för att vara glad för hans skull som klarar det - kommer den berömda avundsjukan fram?

Jag tycker hursomhelst att han gjorde det bra som tog det beslutet - men är ännu gladare över att han lyckas hålla sitt löfte till sig själv. Han mår mycket bättre nu - och framför allt mår hans familj mycket bättre.
Heder och respekt!!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar