söndag 16 augusti 2009

Kebnekaise

Kebnekaises sydtopp är för närvarande Sveriges högsta topp med sina 2104 m. Men eftersom det är en glaciär sjunker siffran för varje år, och inom en snar framtid kommer nordtoppen istället att vara högre.



I säkert 10 års tid har det varit en dröm för mig att få fjällvandra och bestiga berget. Efter att ha planerat, längtat och tränat var det äntligen dags. Familjen följde förstås med.



Slog upp vårt lilla tält vid foten av Toulpagorni för att tjäna in 2 timmars promenad från fjällstationen. Den fantastiska utsikten utöver Ladjovagge fick vi på köpet.

Kebne var inte alltför välkomnande med sitt vindpinande regn och molninpackande förslutning. Men eftersom man inte kan rå för vädrets omkastningar beslöt vi oss i alla fall för att göra ett försök. Gick upp redan klockan 5 på morgonen för att ha lite tidsmarginaler.





Efter att passerat upp genom kitteldalen, klättrat på Vierramvare, letat oss ner i dimman till kaffedalen, för att till sist klättra upp på Kebnekaise konstaterade vi att vi såg - INGENTING. En antiklimax som hette duga. Härifrån ska man ju kunna se en elftedel av Sverige och allt vi såg var regn och dimma.


Många av de vi träffade i toppstugan var kloka nog att göra precis som vi - Vi vände och började vår vandring tillbaka ner igen. Mödosamt och med regnblöta kläder. Och även om vi inte nådde den absoluta toppen just denna gången har vi i alla fall klättrat på Kebnekaise, och kan vägen till nästa gång.



Kitteldalen med sina glaciärer



Tillbaka på fjällstationen igen.



Hejdå för denna gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar