fredag 6 april 2012

Blåkulla

Hittade dessa skrämmande fakta när jag googlade runt angående påsken och dess traditioner. De flesta anser att man firar påsk för att Jesus dog vid påsken - men tittar man närmare på en del av traditionerna som är förknippade med påsken - är de inte så rena och fina som man kan tänkas sig. En av de mest osmakliga är väl ändå historien om Blåkulla.



"Ordet BLÅKULLA anses vara en försvenskning av det tyska Blocksberg, enligt sägnen hemvist för SATAN"

"Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom.

På färden tog hon ibland med ett barn som skulle värvas till Satans tjänst. Under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.



På Blåkulla festade man som på ett bondbröllop, man drack och åt och dansade och hade sex till ljuset av ljus som stuckit i kvinnors slidor medan Djävulen låg under bordet och skrattade så rummet dånade och helveteselden pyrde upp genom ett hål i golvet där man kunde se de pinade själarna i helvetet. Man dansade med ryggen mot varandra och gjorde allt baklänges mot hur man gjorde i verkliga livet, gifte sig med flera personer samtidigt och hade sex med Satan och djävlarna vars penisar var kalla och vars sperma var vatten och födde sedan grodor som sopades upp från golvet och maldes till smör. Då man sedan vaknade värkte kroppen, maten man åt hade försvunnit och gjort en hungrig och de gåvor man fått hade blivit spån.


Barnen var ju inte endast offer för häxorna som tagit dem dit, i Blåkulla hade barnen också själva deltagit i sexuell synd och försvurit sig till Djävulen och ätit hans mat."

- Informationen hämtad från wikipedia -




Huvaligen - ingen trevlig läsning. Skrämmande också är att så många gör saker av bara farten - för att alla andra också gör det  - utan att tänka på historien och varifrån det kommer.

En gång i tiden - när jag var liten och bara barnet - blev jag också utklädd till påskkärring - sparng till grannarna med målade kort och tiggde godis. Oskyldigt och väldigt gulligt - och ingen allvarligare baktanke.

Men med dessa fakta i botten - vilken förälder skulle vilja skicka iväg sitt barn på en kvast - till en otillgänglig plats - för att delta i sexorgier med självaste satan??

Tyvärr är det just det som påskkärringen och blåkulla symboliserar.



4 kommentarer: