lördag 24 oktober 2015

Gripsholms Slott

Innan vi begav oss söderut mot Malmö - mellanlandade vi i Mariefred och fick oss en guidad tur på Gripsholms Slott. Med på resan var även herr Nymans Syster -  vilket gjorde utflykten ännu trevligare. Det är inte så ofta som vi har möjlighet att träffas - så detta blev ett perfekt tillfälle eftersom hon inte bor så långt härifrån.

Gripsholms Slott i Mariefred räknas till ett av de Kungliga slotten i Sverige och är även känt som Gustav Vasas slott - det var nämligen han som grundade slottet 1537. Guiden lät berätta om en drottning Margareta och kungar vid namn Gustav IV Adolf och Erik IVX.

Johan III var gift med Katarina och fick tillsammans med henne barnen Isabella och Sigismund, och någonstans på slutet nämndes även en Hedvig Eleonora som för övrigt  hade stor betydelse för slottets förbättringar och upprustningar. Bland annat satte hon in kakelugnar i de flesta rummen för att hålla värmen.

Massor med tavlor på väggarna och för en inredningsnörd som jag, är det alltid intressant med gamla slott. Känner nog att jag lät mig imponeras mest av alla vackra fönster och den magnifika teatern som Gustav III lät bygga i ett av slottets rennäsanstorn.

För den som vill inhämta mer information om Gripsholms Slott kan man hitta det: HÄR







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar