onsdag 7 april 2010

Vårtecken

Inatt var det dags för ett säkert vårtecken - 2 grävlingar rumlade runt mitt på vägen till synes helt ovetande om min existens. Inte för att lämna ut deras aktiviteter för närgånget - så såg det ändå ut som om de gjorde sitt till artens fortbestånd. Härligt att se.........


Lite info om grävlingar kommer här:
Grävlingen har i vissa länder dåligt rykte. Att kalla någon för grävling i Frankrike är en förolämpning, där betyder grävling en man som är lite dum, lyssnar på alltför hög musik och försöker ragga upp kvinnor.

Grävlingen är tillåten att ha som husdjur i Sverige, förutsatt att den är uppfödd som tamdjur.

En gammal myt om grävlingar säger att om de biter någon låser sig deras käkar tills de hör benknotorna krasas sönder. För att skydda sig mot grävlingsbett skulle man därför stoppa ner äggskal eller knäckebröd i stövlarna. Det finns dock ingen sanning i den myten.

En vuxen grävling är 75-98 centimeter lång (varav ungefär 15 centimeter svans). Hanarna väger 9,1-16,7 kilo och honor väger 6,5-13,9 kilo. Pälsen är på undersidan svart och ovanpå silvergrå. Under pälsen har huden en rosa färg. Ansiktet är vitt och har på bägge sidorna en bred svart rand som går från nosen till öronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar